Pencernaan ialah proses penguraian molekul makanan yang kompleks yang lebih ringkas yang boleh larut dan sedia diserap oleh badan.
Proses pencernaan melibatkan proses pencernaan fizikal dan pencernaan kimia.
Pencernaan fizikal melibatkan pemecahan makanan kepada cebisan kecil oleh gigi.
Pencernaan kimia melibatkan penguraian makanan oleh enzim.
Sistem pencernaan manusia terdiri daripada salur pencernaan dan organ seperti hati dan pankreas.
Salur pencernaan ialah tiub panjang yang bermula dari mulut dan berakhir di dubur.
2013년 8월 30일 금요일
NILAI KALORI MAKANAN
1. Karbohidrat, protein dan lemak merupakan sumber tenaga utama.
2. Jumlah tenaga yang dibebaskan apabila satu gram makanan dibakar dengan lengkap di dalam badan dikenali sebagai nilai kalori atau nilai tenaga.
1 kalori ( cal ) = 4.2 joule ( J )
1 kilokalori ( kcal ) = 4.2 kilokalori ( kJ )
2. Jumlah tenaga yang dibebaskan apabila satu gram makanan dibakar dengan lengkap di dalam badan dikenali sebagai nilai kalori atau nilai tenaga.
1 kalori ( cal ) = 4.2 joule ( J )
1 kilokalori ( kcal ) = 4.2 kilokalori ( kJ )
KEPENTINGAN GIZI SEIMBANG
Gizi seimbang ialah hidangan makanan yang mengandungi tujuh kelas makanan dan diambil mengikut kuantiti yang betul bagi memenuhi keperluan badan.
Gizi seimbang adalah berbeza antara seseorang individu dengan individu yang lain.
Keperluan tenaga dan nutrien seseorang bergantung pada beberapa faktor.
Dua faktor lain yang mempengaruhi gizi seimbang ialah iklim dan keadaan kesihatan seseorang.
Hidangan makanan yang mengandungi sesetengah nutrien dengan terlalu banyak atau kurang merupakan gizi yang tidak seimbang.
Gizi yang tidak seimbang berterusan akan menimbulkan manultrisi.
Antara penyakit yang berkaitan dengan manultrisi ialah obesiti, skurvi, riket, marasmus dan kwasyiorkor.
Gizi seimbang adalah berbeza antara seseorang individu dengan individu yang lain.
Keperluan tenaga dan nutrien seseorang bergantung pada beberapa faktor.
UMUR
·
Kanak – kanak dan remaja yang membesar
memerlukan lebih protein dan tenaga untuk tumbesaran.
|
JANTINA
· Kanak kanak lelaki dan perempuan mempunyai keperluan tenaga yang sama pada peringat awal tumbesaran. Semakin meningkat remaja dan dewasa, lelaki memerlukan lebih tenaga kerana mempunyai kadar metabolisme yang lebih tinggi.
|
SAIZ BADAN
·
Individu yang berbadan besar memerlukan
lebih tenaga kerana mempunyai lebih banyak sel badan.
|
AKTIVITI FIZIKAL DAN JENIS
PEKERJAAN
·
Individu yang aktif dan melakukan kerja
berat memerlukan lebih tenaga.
·
Individu yang kurang aktif dan melakukan
kerja ringan memerlukan kurang tenaga.
|
Dua faktor lain yang mempengaruhi gizi seimbang ialah iklim dan keadaan kesihatan seseorang.
Hidangan makanan yang mengandungi sesetengah nutrien dengan terlalu banyak atau kurang merupakan gizi yang tidak seimbang.
Gizi yang tidak seimbang berterusan akan menimbulkan manultrisi.
Antara penyakit yang berkaitan dengan manultrisi ialah obesiti, skurvi, riket, marasmus dan kwasyiorkor.
피드 구독하기:
글 (Atom)