- Proses penyerapan makanan dalam tubuh kita berakhir dengan penyerapan makanan tercerna yang berlaku di usus kecil.
- Makanan tercerna terdiri daripada molekul-molekul kecil mudah diserap ke dalam sistem peredaran darah melalui dinding usus kecil.
- Usus kecil merupakan bahagian yang paling panjang dalam salur pencernaan dan mempunyai permukaan dinding dalam yang diliputi oleh berjuta-juta unjuran halus yang dinamakan vilus.
- Vilus mempunyai permukaan yang berlipat-lipat untuk menambahkan keluasan permukaan.
- Dinding vilus sangat nipis, iaitu setebal satu sel sahaja.
- Kedua-dua sifat ini membolehkan penyerapan hasil pencernaan berlaku dengan cekap.
- Makanan tercerna diserap ke dalam aliran darah melalui proses resapan.
- Darah mengangkut nutrien ini ke hati, kemudian ke jantung untuk dihantar ke seluruh bahagian badan.
2013년 9월 16일 월요일
PROSES PENYERAPAN MAKANAN TERCERNA
라벨:
Nutrisi
위치:
South Korea
PROSES PENCERNAAN DAN SALUR PENCERNAAN
Mulut
|
Gigi mengunyah makanan menjadi cebisan kecil.
Kelenjar liur merembeskan enzim amilase.
Mukus melicinkan makanan
Amilase mencernakan kanji menjadi maltose ( gula )
|
Esofagus
|
Menggerakkan makanan ke dalam mulut.
Tindakan peristalsis melalui pengecutan dan pengenduran
otot pada dinding esofagus.
|
Perut
|
Dinding perut menghasilkan asid hidroklorik untuk
membunuh bacteria dalam makanan dan mengaktifkan enzim protease.
Makanan menjadi separa cecair dikenali sebagai
kim.
Asid hidroklorik menghentikan tindakan enzim amylase
Protease mencernakan protein menjadi polipeptida.
|
Duodenum
|
Hempedu mengemulsikan lemak menjadi titisan dan
meneuteralkan asid kim.
Pankreas menghasilkan jus pankreas yang mengandungi enzim
amilase, protease
dan lipase.
Amilase mencernakan kanji menjadi maltose.
Protease mencernakan polipeptida menjadi peptida.
Lipase mencernakan lemak menjadi asid lemak dan gliserol.
|
Usus kecil
|
Usus kecil merembeskan jus usus yang mengandungi enzim
maltase, protease dan lipase.
Maltase mencernakan maltosa menjadi glukosa
Protease mencernakan peptide menjadi asid amino
Lipase mencernakan lemak menjadi asid lemak dan gliserol.
|
피드 구독하기:
글 (Atom)