DERIA RASA
Kita boleh merasa makanan kerana lidah mempunyai kira-kira 10 000 tunas rasa. Apakah tunas rasa? Cuba perhatikan kidah anda di cermin. Terdapat bintil-bintil kecil yang dipanggil papila pada permukaan lidah. Permukaan setiap bintil-bintil dilapisi oleh beratus-ratus tunas rasa. Setiap tunas rasa pula mempunyai 50 hingga 100 reseptor rasa. Reseptor rasa inilah yang berfungsi untuk mengesan rasa.
Semasa kita mengunyah makanan, sebahagian bahan kimia dalam makanan akan terlarut di dalam air liur. bahan kimia terlarut ini akan memasuki liang pada tunas rasa dan merangsangkan reseptor-reseptor rasa pada tunas rasa untuk menghasilkan impuls saraf. Impuls saraf ini akan dihantar ke otak lalu ditafsirkan sebagai rasa.
DERIA BAU
Ramai yang menganggap deria bau tidak penting kepada manusia. Selera makan kita akan terbuka apabila menghidu bau makanan yang sedap. Situasi kecemasan seperti kebakaran hanya disedarisetelah mangsa terhidu bau asap. Situasi ini jelas menunjukkan bahawa deria bau sememengnya penting untuk kita.
Bau merupakan zarah-zarah bahan kimia yang terapung di udara. Apabila udara disedut, bahan kimia ini aka turut memasuki hidung kita. Hidung merupakan organ deria bagi bau. Hidung manusia mempunyai dua lubang yang bersambung dengan satu rongga luas yang dipanggil rongga hidung. Di bahagian atas rongga hidung terdapat kira-kira 10 juta reseptor bau yang amat halus dan diselaputi lapisan mukus. Bahan-bahan kimia dalam udara akan melarut dalam lapisan mukus untuk dikesan oleh reseptor bau.
BAB 1 DUNIA MELALUI DERIA KITA
Deria membolehkan kita mengetahui apa yang berlakudi sekeliling kita. Kita mengumpulkan pelbagai maklumat melalui deria kita. Dengan adanya deria, kita bukan sahaja dapat menjalani kehidupan, malah dapat menikmati kehidupan.
ORGAN DERIA KITA
Setiap saat kita berdepan dengan alam sekitar yang sentiasa berubah. Perubahan alam sekitar ini dipanggil rangsangan. Kita menggunakanorgan deria untuk mengesan rangsangan. Keupayaan kita untuk mengesan rangsangan dipanggil deria.
DERIA BAU: Hidung mengesan bau ( bahan kimia dalam udara)
DERIA PENGLIHATAN: Mata mengesan cahaya
DERIA SENTUHAN: Kulit mengesan sentuhan tekanan, kesakitan, haba dan kesejukan.
DERIA PENDENGARAN: Telinga mengesan bunyi
DERIA RASA: Lidah mengesan rasa ( bahan kimia dalam makanan)
Gerak balas amat penting bagi kemandirian kita. Misalnya, kita akan menarik tangan apabila tersentuh benda yang panas. Tahukah anda organ deria mempunyai sturktur khas yang dipanggil reseptor? Reseptor akan mengesan rangsangan dan menghantarkan maklumat dalam bentuk impuls saraf ke otak. Otak akan mentafsirkan impuls saraf itu dan menhantar impuls saraf ke efektor untuk bergerak balas. Efektor merupakan bahagian badan yang menjalankan gerak balas. Dua contoh efektor ialah otot dan kelejar.
Kandungan
- Deria Melalui Deria Kita
- Nutrisi
- Biodiversiti
- Saling Bersandaran Antara Organisma Hidup Dengan Persekitaran
- Air Dan Larutan
- Tekanan Udara
- Dinamik
- Sokongan dan Gerakan
- Kestabilan
- Mesin Ringkas