2013년 7월 26일 금요일

DERIA RASA

DERIA RASA

   Kita boleh merasa makanan kerana lidah mempunyai kira-kira 10 000 tunas rasa. Apakah tunas rasa? Cuba perhatikan kidah anda di cermin. Terdapat bintil-bintil kecil yang dipanggil papila pada permukaan lidah. Permukaan setiap bintil-bintil dilapisi oleh beratus-ratus tunas rasa. Setiap tunas rasa pula mempunyai 50 hingga 100 reseptor rasa. Reseptor rasa inilah yang berfungsi untuk mengesan rasa.










Semasa kita mengunyah makanan, sebahagian bahan kimia dalam makanan akan terlarut di dalam air liur. bahan kimia terlarut ini akan memasuki liang pada tunas rasa dan merangsangkan reseptor-reseptor rasa pada tunas rasa untuk menghasilkan impuls saraf. Impuls saraf ini akan dihantar ke otak lalu ditafsirkan sebagai rasa.

DERIA BAU

DERIA BAU

      Ramai yang menganggap deria bau tidak penting kepada manusia. Selera makan kita akan terbuka apabila menghidu bau makanan yang sedap. Situasi kecemasan seperti kebakaran hanya disedarisetelah mangsa terhidu bau asap. Situasi ini jelas menunjukkan bahawa deria bau sememengnya penting untuk kita.

  Bau merupakan zarah-zarah bahan kimia yang terapung di udara. Apabila udara disedut, bahan kimia ini aka turut memasuki hidung kita. Hidung merupakan organ deria bagi bau. Hidung manusia mempunyai dua lubang yang bersambung dengan satu rongga luas yang dipanggil rongga hidung. Di bahagian atas rongga hidung terdapat kira-kira 10 juta reseptor bau yang amat halus dan diselaputi lapisan mukus. Bahan-bahan kimia dalam udara akan melarut dalam lapisan mukus untuk dikesan oleh reseptor bau.

DERIA SENTUHAN

DERIA SENTUHAN

Deria  sentuhan amat penting untuk kita. Misalnya, rasa sakit pada lengan dapat menyedarkan kita bahawa terdapat luka pada lengan. Apakah yang akan terjadi sekiranya luka tersebut tidak disedari kerana tiada rasa sakit? Kulit ialah organ deria bagi sentuhan. 







    Perhatika rajah di atas, kulit terdiri daripada lapisan nipis di bahagian luar yang dipanggil epidermis dan lapisan dalam yang dipanggil dermis. Kulit mempunyai lima jenis reseptor utama. Setiap reseptor mempunyai fungsi dan kedudukan yang berbeza.

  Sebagai contoh, kebanyakan reseptor sakit meliputi kawasan yang luas pada permukaan eperdemis yang cekap mengesan sebarang kesakitan. Reseptor sentuhan peka terhadap sentuhan yang ringan membolehkan kita merasa tekstur sesuatu permukaan. Reseptor haba dan reseptor sejuk membolehkan kita membezakan benda sejuk dan panas. Reseptor tekanan berada jauh di dalam dermis yang hanya dirangsangkan apabila kulit ditekan dengan kuat, misalnya semasa memegang objek yang berat.

  Apabila reseptor pada kulit mengesan rangsangan, impuls saraf akan dihasilkan dan dihantar ke otak. Pentafsiran impuls saraf oleh otak membolehkan kulit kita mengenal pasti rangsangan tersebut.


 Kepekaan kulit bergantung pada taburan reseptor dan ketebalan epidermis kulit. Misalnya,hujung jari dan bibir lebih peka terhadap rangsangan kerana mempunyai bilangan reseptor yang banyak dan epidermis yang nipis. Bahagian badan seperti siku dan belakang badan pula kurang peka terhadap rangsangan.



  • Orang buta bergantung pada kepekaan hujung jari untuk membaca tulisan Braille pada butang lif.
  • Suntikan biasanya dilakukan pada lengan atau punggung kerana bahagian ini kurang peka terhadap kesakitan.
  • Doktor perubatan tradisional Cina menggunakan kepekaan hujung jari untuk mengenal pasti denyutan nadi bai mengenal pasti penyakit.
  • Para ibu menitiskan susu pada pergelangan tangan untuk menguji suhu susu bayi mereka kerana pergelangan tangan peka pada suhu.

Dunia Melalui Deria Kita

BAB 1 DUNIA MELALUI DERIA KITA

          Deria membolehkan kita mengetahui apa yang berlakudi sekeliling kita. Kita mengumpulkan pelbagai maklumat melalui deria kita. Dengan adanya deria, kita bukan sahaja dapat menjalani kehidupan, malah dapat menikmati kehidupan.

ORGAN DERIA KITA

Setiap saat kita berdepan dengan alam sekitar yang sentiasa berubah. Perubahan alam sekitar ini dipanggil rangsangan. Kita menggunakanorgan deria untuk mengesan rangsangan. Keupayaan kita untuk mengesan rangsangan dipanggil deria.

DERIA BAU: Hidung mengesan bau ( bahan kimia dalam udara)








DERIA PENGLIHATAN: Mata mengesan cahaya






DERIA SENTUHAN: Kulit mengesan sentuhan tekanan, kesakitan, haba dan kesejukan.





DERIA PENDENGARAN: Telinga mengesan bunyi





DERIA RASA: Lidah mengesan rasa ( bahan kimia dalam makanan)







       Gerak balas amat penting bagi kemandirian kita. Misalnya, kita akan menarik tangan apabila tersentuh benda yang panas. Tahukah anda organ deria mempunyai sturktur khas yang dipanggil reseptor? Reseptor akan mengesan rangsangan dan menghantarkan maklumat dalam bentuk impuls saraf ke otak. Otak akan mentafsirkan impuls saraf itu dan menhantar impuls saraf ke efektor untuk bergerak balas. Efektor merupakan bahagian badan yang menjalankan gerak balas. Dua contoh efektor ialah otot dan kelejar.
 

Sains Tingkatan 2


 Kandungan
  • Deria Melalui Deria Kita
  • Nutrisi
  • Biodiversiti
  • Saling Bersandaran Antara Organisma Hidup Dengan Persekitaran
  • Air Dan Larutan
  • Tekanan Udara
  • Dinamik
  • Sokongan dan Gerakan
  • Kestabilan
  •  Mesin Ringkas