2. Larut lemak - vitamin A,D,E dan K.
3. Vitamin diperlukan oleh badan dalam kuantti yang kecil utuk mengekalkan kesihatan dan pertumbuhan badan.
VITAMIN
|
SUMBER
|
FUNGSI
|
KESAN KEKURANGAN
|
A
|
Lobak merah, susu, hati telur, minyak ikan kod.
|
1. Membantu penglihatan waktu malam yang baik.
2. Memelihara kesihatan kulit.
|
1. Rabun malam
2. Kulit kering dan bersisik.
|
B
|
Telur, susu, minyak ikan kod, daging, bijirin.
|
1. Membantu membebaskan tenaga daripada karbohidrat.
2. Membantu dalam proses pertumbuhan.
3. Memelihara system saraf.
4. Pembentukan sel darah merah.
|
1. Beri-beri
2.Anemia
|
C
|
Buah-buahan, sayur- sayuran.
|
1. Membina daya ketahanan terhadap jangkitan penyakit.
2. Memelihara kesihatan gigi, gusi dan kulit.
3. Menyembuhkan luka.
|
1. skurvi
|
D
|
Boleh dihasilkan melalui pendedahan kulit kepada cahaya matahari,
ikan, susu, telur.
|
1. Memelihara kesihatan kulit.
2. Membantu penyerapan kalsium dan fosforus untuk menguatkan gigi dan
tulang.
|
1. Riket
|
E
|
Minyak sayuran, kekacang, bijirin
|
1. Membantu pembentukan membran sel.
2. Memelihara fungsi sistem pembiakan jangkitan penyakit.
|
1. Menjejaskan kesuburan
|
K
|
Telur, sayuran hijau
|
1. Diperlukan untuk pembekuan darah
2. Menyembuhkan luka.
|
1. Darah lambat membeku.
|
댓글 없음:
댓글 쓰기